Inhoud

Beleidsontwikkeling

Puzzelen met beleid

"Een beleidsplan geeft de weg aan om te komen vanuit de huidige situatie naar een gewenste situatie waarbij er continu gelet wordt op een juiste onderlinge samenhang tussen de strategie van de organisatie, de uit te voeren activiteiten, het kennis- en kostenniveau van het personeel, en de financiƫle middelen. Verstoring van de juiste onderlinge samenhang zorgt voor een afwijking van de koers waardoor het einddoel niet meer langs de meest optimale weg bereikt wordt. Uitgaande van een onveranderd einddoel werkt een verstoring in de samenhang vertragend en kan contraproductief zijn, en mogelijk zelfs chaos veroorzaken."

Dit citaat is afkomstig van wijlen Dr. Aad Kranendonk RA. Kern van zijn betoog is dat er geen eenzijdige benadering mogelijk is voor de vorming van beleid. Binnen een organisatie spelen diverse facetten, die van invloed zijn op de vorming en verwezelijking van beleid. Daarbij gaat het niet om verschillende rationele factoren, maar ook om menselijke factoren (communicatie, emoties, cultuur, etc.).
Een groot deel van dit gedachtengoed heeft hij samen met Dr. Boudewijn Hopstaken RI vastgelegd in het boek 'Informatieplanning; puzzelen met beleid en plan'. Dit kan ook voor u een bron tot inspiratie zijn.